Bam Bouwen op maat is een onderdeel binnen de Bam Wonen divisie die zich richt op maatwerkprojecten. De organisatie heeft 3 vestigingen en zo’n 300 fte.
De organisatie is fors in ontwikkeling. Kenmerkend in de huidige situatie is veel nieuwe instroom en de komst van jonge medewerkers. en te lage voorspelbaarheid in resultaten in de breedte van het bedrijf. Zowel op niveau van projecten maar ook op niveau van afdelingen. Midden management dat of recent is gestart dan wel al lang bij de organisatie werkzaam is.
De leiding van Bam Bouwen op maat heeft Lighthouse Empower to Improve de vraag gesteld om te komen tot een voorstel om gedurende 2019 het thema eigenaarschap substantieel verder te brengen in de organisatie. Een van de gewenste uitkomsten in 2019 van dit traject is een zichtbare verbetering in voorspelbaarheid van resultaten in combinatie met zichtbare gedragsverandering in beïnvloeding en sturing door het midden management. Het middenmanagement voelt zich verantwoordelijk voor het eigen domein en acteert daar naar met de gewenste resultaten.
Vanuit deze context is het thema eigenaarschap een kans om de organisatie verder door te ontwikkelen in de gewenste richting.
Vanuit Lighthouse Empower to Improve benaderen deze vraag vanuit het gezichtspunt van een lerende organisatie. Immers de organisatie wil zich verder ontwikkelen op het thema eigenaarschap.
De filosofie van de lerende organisatie vraagt aandacht op een 5-tal gebieden:
Daarnaast gebruiken we het model van de logische niveaus in communicatie om te begrijpen, te duiden en te interveniëren op welk niveau geïnvesteerd moet worden om het thema eigenaarschap te internaliseren in de organisatie.
Gedurende de aanpak gebruiken we bovengenoemde modellen als vertrekpunt en toetsingskader voor de interventies met betrekking tot coaching (individueel of in teamverband), workshops en training.
De basis onder eigenaarschap en zelfregulering is het vermogen tot zelfreflectie en intervisie. Dat is de reden dat we in het traject de intervisietraining belangrijk vinden. In deze training komt zelfreflectie aan bod.
De aanpak kent een drietal stromen:
Door de directie is gevraagd om een groeiscenario waarbij in eerste instantie de focus ligt bij het MT en middenmanagement als geheel en in een specifieke regio in het bijzonder. Na evaluatie van de ontwikkelingen en voortgang wordt besloten deze aanpak te vertalen naar de andere regio’s.
De drie stromen hebben we vertaald in een stappenplan en gekoppeld aan een tijdpad.
Het stappenplan bestaat uit 4 stappen:
De koppeling van het thema eigenaarschap aan het ontwikkelen van de competentie om intervisie te kunnen uitvoeren in de reguliere samenwerking maakt de aanpak van Lighthouse Empower to Improve duurzaam en succesvol. Het thema eigenaarschap wordt verbonden met het organisatie DNA en door training en coaching vertaald naar de dagelijkse werkelijkheid binnen de organisatie. De methodiek van intervisie vraagt om eigenaarschap ultimaforma. Dat maakt de aanpak uniek en treffend.